Zázvorový likér

Potřebné suroviny:
125 g zázvoru
0,7 litru vodky
125 g medu (6 polévkových lžíc)
Na kolečka nakrájený citrón

Příprava:
1. Zázvor nastrouháme a vložíme do nádoby, přidáme med, citrón a zalijeme vodkou
2. Zuřivě rozmícháme
3. Necháme 3 dny macerovat, průběžně ochutnáváme
4. Přecedíme, stočíme a zazátkujeme

Malinový likér

Potřebné suroviny:
1 litr malin
1 litr vodky
400 ml vody
1/2 kg pískového cukru
375g cukru
2 ks hřebíčky
1 ks celá skořice
2 ks vanilinové cukry (vanilka)

Příprava:
1. Maliny vložíme do nádoby, přidáme cukr, hřebíčky, skořice a zalijeme vodkou
2. Necháme 6 - týdnů macerovat
3. Během této doby několikrát protřeseme, aby se obsah dobře promíchal
4. Svaříme vodu s cukrem
5. Maliny s vodkou přecedíme a přilijeme vychladlý cukerný sirup
6. Nalijeme do lahví a dobře zazátkujeme, po usazení kalu stočíme

Puškvorcový likér

podle gurmána a sommeliéra J.S.

Potřebné suroviny:
100g čerstvého, nebo 50g sušeného kořene puškvorce
8g celé skořice
2g kardamonu (sám nevím co to je ... není to zakázané?)
1 litr 80% lihu
375g cukru
1 litr vody
asi 10 - 15 ks hřebíčků

Příprava:
Drobně nakrájený puškvorec a ostatní koření naložíme do lihu a necháme 3 týdny stát uzavřené na slunci. Pak přefiltrujeme a smícháme se sirupem svařeným z cukru a vody


Ořechovka dle Pepy H.

Jedná se vlastně o takový patch, jenž provede transformaci i méně povedeného destilátu na ořechový likér

Nezralé ořechy rozkrájíme a namočíme je do vody do druhého dne. Potom vodu slijeme (co s ní – neobsahuje žádný líh), ořechy dáme do láhve, nalijeme na ně žitnou, či jinou kořalku neb čistý líh, načež láhev postavíme na slunné místo a necháme stát 30 dní:

Založení produktu
Založení produktu (D=0)

Potom kořalku slijeme do jiné lahve a zatím ji uschováme. Na ořechy nalijeme čistou kořalku, nebo líh, přidáme hřebíček, kousek celé skořice, v cukru namočenou pomerančovou kůru a ve vodě na nitku povařený vychladlý cukr (cukr ve vodě vaříme 15 minut). Láhev s ořechy postavíme opět na slunné místo na 14 dní. Konečně kořalku slijeme, přidáme do ní uschovanou kořalku z první dávky, obě dohromady promícháme, přecedíme čistým plátnem, nalijeme láhve, zazátkujeme a uschováme.

Po jednom týdnu

Po jednom týdnu vyluhování (D+7)

Rozvaha:
35 ks nezralých vlašských ořechů, 1,5 litru kořalky, nebo 1 l lihu

Po druhé:
1 litru kořalky a 1 litru lihu, 5 hřebíčků, 5 cm celé skořice, 5 koleček pomerančové kůry v cukru, 1 kg cukru, 1 litru vody, vařeno 15 minut


Jahodový likér dle slečny Věrky.

Vyvěšuji s malým (něco přes rok) zpožděním, autorům se tímto nesmírně omlouvám (vzorek jsem již dávno požil)

Potřebné suroviny:
250g malých zcela zralých jahod
250g bílého kandysového cukru
0,7 l rumu, nebo pálenky

Příprava:
Suroviny nasypeme do skleněné nádoby, zalijeme alkoholem a uzavřeme.
Necháme 4 - 8 týdnů vyluhovat.
Zcedíme přes filtrační papír a opět necháme několik týdnů odstát.


Bezinková limonáda z květů

8 litrů vody, 60 dkg cukru, 10květů bezinek - vše svaříme.
Ještě do teplého nakrájíme 2 - 3 citróny bez jader a necháme stát do rána. Pak přecedíme, nalejeme do lahví a uložíme do chladna a přítmí. Můžeme pít už za 10 dní. Chlazený nápoj je lehce zakvašený a mimořádně osvěžující.


Bezinkový sirup z květů

Do 5-ti litrové sklenice dáme 15 bezinkových květů bez silnějších stopek, přidáme 2 litry převařené a vychladlé vody a 30g kyseliny citronové. Necháme 24 hodiny stát, pak přecedíme, přidáme 2 kg pískového cukru a dobře promícháme. Přikryjeme a necháme znovu 24 hodiny stát za občasného zamíchání. Pak nalijeme do lahví, zazátkujeme a uchováme v chladu.


Bezinková marmeláda z plodů

1 kg bezinkových plodů, 500g cukru, špetka kyseliny citronové.
Zralé přebrané bezinky rozvaříme a když se odpaří, tak přidáme cukr a pilně mícháme, neboť se snadno připalují. Když je marmeláda dostatečně hustá, přidáme kyselinu citronovou. Pro chuť můžeme přidat kolečko citronu, nebo lžíci rumu.


Domácí bezinkové víno dle ČR.

1,5 litru otrhaných zralých bobulek svaříme s 3,5 litru vody. Necháme vychladnout a vymačkáme přes plátno. Šťávu svaříme s 1,8 kg cukru, po povaření a vychlazení nalijeme do 5-ti litrové lahve a přidáme 1,5 dkg droždí, nebo vinné kvasinky.
Necháme kvasit asi 6 týdnů, potom stočíme do lahví.


Bezinkový likér.

Potřebné suroviny:
2 litry bezinek, 1 kg cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 2-4 lžíce mleté kávy, 0,5 litru rumu

Otrhané zralé bobulky povaříme v 1 litru vody asi hodinu. Šťávu scedíme, přidáme 1 kg cukru a vaříme ještě 5 minut. Dále přidáme 2 sáčky vanilkového cuktru a vaříme asi trři minuty. Následně přidáme mletou kávu (i Nescafe) a krátce povaříme. Po vychladnutí doplníme rum, popřípadě i další konzervanty (80% líh konzumní), scedíme přes plátno a stočíme do lahví. Necháme odstát nejméně 2 dny (pokud to vydržíme).


Ořechovka z Hodonína

slava (22.2. 2007 06:10 PM) :
Jak vyrobit "domácí OŘECHOVKU " Mezi sv Janem a Sv.Annů tj.do 26.7.natrhat zelené ořechy,musí se dát krájet nožem na půlky,když sou velké,tak i na čtvrtky a to v množství 30ks.ořechů na 5L macerátu.Dávám to do sklenice nebo demižonku,přidá se 1kg.cukru,jedna až dvě trubičky celé skořice,pár hřebíčků,vanilkový cukr,asi pět hvězdiček badiánu,dvě deci rumu,nebo rumové tresti a nechá se to všechno vyluhovat asi pět až šest týdnů za občasného promíchání.Pak se to sleje a přecedí přes plátno a je z toho ořechová tresť .Tato se pak dávkuje jedno,až jednoapůl deci na litr !!!!! Podle chuti se dosladí rozvařeným cukrem a koštuje a koštuje,až je to akorát.Dělám ji zhruba od svých 22 roků každý rok a je čím dál lepší a lepší !!!!!!!!!!!!


Zde několik receptů vytržených z diskuse na stránkách nejmenované školy

Damila - 6.6. 2006 7:15
Toš koněc s polityku! Žradlo je lepši tema! Ja znam taki recept: to Fernet smichaš s Tonykem, nejlepši poměr musyš vyzkušať sam a je to! Čim vic vypiješ, tym vic je ti polityka ukradena!

pmzk - 5.6. 2006 22:11
To se kupi hotove vylistkane těsto,vyvala se na placku a nařežu se bars jake kusky..do kerych se pak zachumla zavala zatoči dycky kusek maska, ovoňaneho kořenim a tak, najlepši to je z kuřecyho, bo je to rychlo hotove. Ty zafačovane kusky se vrazi na plech a strči do truby. Je to raz dva hotove a celkově bezkonkurenčně fajne. Tež efektni. ZAtim sem tym dycky fšecky ošalila ganc. A jag zrovna neni na maso, stači tam narvat kusek špenata či slaniny... a hlavně česneka! a uspěch zaručeny! Zvladne aji idiot. Dobru chuť přeje semtamidijotka! P.S. Očekavam hlašeni, jag to dopadlo. Sem zapomněla: ty kusky maska možu z teho těsta vykukovat, jag děcko z plinky,ja?!

salat - 5.6. 2006 22:57
To provjeřym. Aji ja Ti dam taky fajny recept na polifku s keru oblbuju sfoje nafštěvy. Vemeš kus špeka, nakrajaš na kostečki hodiš do papiňaka. Poškvařyš, přydaš krajanu cybulu a pozor OSTRAFSKU KLOBASKU nakrajanu na kolečka. jemně orestuješ a aš to pusti šťavu, tak to zaleješ vodu, přydaš masox a čočku. V zavřenym papiňaku vařyš tak asy 12 minut (do poloměka čočki). Potem přydaš kysle zeli a 12 minut zas povařyš. Nakoněc přydaš soli, pepřu, magiho podle chuti a fčil bacha. Až se to přestaně va-řyť, tak tam navališ (napučkaš) česneka, ale ni malo to musy byť cytěť. Fšeckeho samozřejmě přyměřeně. A je hotove. P.S. Ta polifka se nazyvo BOMBEJSKA, ale ni proto, že je z Bombeja, ale proto, no šak esli ju uvařyš, tak uvidiš, vlasně uslyšiš ty bomby. Ale vjeř mi je to bomba.

džudistka - 6.6. 2006 21:18
Jak to tady čitam,tuž sami fajnšmekři se tu potkali.Tu polivku asi v blizke době vyzkušam uvařiť, bo jak chlop to tu čital, eště včil se olizuje a to měl na večeřu prdelačku a tež byla fajna. U na s frči kyselica, ale to možna všeci znatě.Na masle podusim nastruhanu kořenovu zeleninu,přidam nakrate kobzole,estra vařim kysele zeli.Potem přidam nakrate zbytky uzeneho,jakus fajnu klobasku, jak je všecko měke tuž vleju to uvařene zeli a s tu vodu, zasmažim přidam zakysanu smětanu i vrazim tam několik rozšvrdalnych vajec.Dochutit vegetou,soli masoxem jak kdo chce.Jo eště sem zapoměla, přidať par kuliček noveho kořeni i l bobkovy list.Je to sytne stači k temu štrycla dobreho chleba i člověk vydrži dluho syty.Je bombova, ale bomby po něj ně su.

Damila - 6.6. 2006 22:00
A fčil mi kamo?ka, nězavisle na na?i dyskuziji, bo ona o ni nevi, poslala recept, ktery sem e?če pochopitelně něstihla vysku?a?. Ale němusim by? pokusny zajoch enem ja, to? davam do placu: Nakladane karbo?e z ovesnych vloček: 1 sáček ovesných vloček ? namočit přes noc, pak přecedit a vymačkat, 5 vajec, 3-4 l?íce dětské krupičky, 3-4 l?íce vegety, 2 cibule ? nadrobno nakrájet a osma?it, 2-4 strou?ky česneku, strouhanku na zahu?tění. Smíchat, udělat karbenátky a upéct v troubě. Nálev: 3 l vody, 1/2 l octa, 3 l?íce soli, 3 l?íce cukru, 5 bobkových listů, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře. Na dno zavařovací lahve nakrájet cibuli na kolečka, ulo?it karbenátky a zalít studeným nálevem.
Za čtverečki si dosaďtě podle potřeby: š, ť nebo ž, kere pismeno kaj, to sami uvažtě. Taka doplňovačka se z teho stala.

salat - dnes 14:05
Tuž bo mi je Damily lito, že robi utopence na okurkolu, tak dam do placu sfuj nalef NA TY GIZDY UTOPENE.Kurnik, zas se mi to jaksy přeplo.A vlasně na cele utopence. To zebereš špekački, ze vnitřku je nařežeš na taku pucku, jak pravi Dudza. Do te pucki natlačiš mjesyček cibule a nakladěš spolecně s kolečkami cibule do kybla, něbo čehosy podobneho. To je celkem bježne. A fčil nalef: Zebereš dva litry vody, do teho přydaš liter octa,osum bobkovych listu dvanact novych kořeni,dvacetštyry pepřu,feferonki(ale jakesik pořadňe palive, ja použivam take sušene a hutne dvje až třy), trochu deka ,ať to někvasy a teď to hlavni. Před tym než to zavřu , tak tam navalim semena. Něošklibejtě se, jasne že ni lidskeho, ale hořčicoveho, to da rozum. Až to zavře tak asy třy minuty, tak to něchaš vychladnuť a zaleješ ten kybel s tymi špekakami a za tyden proleženi žereš.

Kamča - dnes 16:21
A ešče se tam može navaliť kyseleho zeľa, bo to potem fajně kruti pyskem. A je to aji zdrave !!!

seskra - dnes 17:44
Toš ja vam teš prozradim naš rodiny recept,kery je taky jednoduch a fšeci to ochutnali, tag se oblizovali aš za ušiskami.Možna to budě jag nošeni dřeva do lesa, ale tady v Praglu to nikdo něznal a fšeci chtěli recept. Tag du do toho. Je to naloženy Balkansky syr. Kuptě ho aj pul kila, bo se to vyplati a dluho(no,dluho...)vydrži.Pokuť ho dřyf nesežeretě. Ten syr nakrajitě na kostečky dle uvažeňa,bars centimeter na centimeter,datě do misy a fčil zalijetě olivovym olejem, narvetě do teho sfoje oblibene bylinky(provensalske, bazalku,bylinkove maslo-tak se menuje jedna kořenici zmjes ,atd) a hlavně tam nalisujetě hromadu česneka.Určitě aspoň pul palice. No a zamišatě a narvetě do zavařovačky. Hotovo. Vyborne jako přydavek do salatuf, tak zvanych řeckych. Muj chlop to rve aj do nudli, ku vinu na picu atd. skustě a poreferujtě.

salat - dnes 18:49
Za chfilu ogury slevňa, tak to možetě vyskušať. To zeberetě zas taki podbny kibel, kak na utopeňce, musy byť aji z vikem. Do něho nakladetě ogurki, take akurat 10-15 cm dluhe, aji vječi, rozštvrcene na delku. Proložite to přymjeřeně křenem, ten ja škrabačku na kobzole na take dluhe fusy naškrabu, steblama kopru, trochu česneka, a hlavně listama s černeho rybiza. A teď nalef. Ten je trochu naročnějši, bo musyš zebrať vodu a na každy liter tam vevališ dvje polifkove lyžki soli. Zavařyš, a jak je to vřele jak byk, tak tym přymo sPařyž, aji Pařyš sem do teho vplantal, fšecko to, co maš f tym kiblu. Něchaš to dva dni tak, a stači aji jeden, a pomalu vyskušaš. Musa byť take křupave. Su každy deň lepši a lepši, až naraz něsu.

DaMil@ - dnes 20:17
A ešče sem sy vzpomnjela, jak ja sem nakladala ogurki, taki zapomenuty recept, no musim ho obživnuť. Trochu to přypomina nakladani zeli, ale v malym. Potřebuju asy litrofku sklenku, 1-2 ogury přymjeřene, jednu cibulu, trochu soli. Včil pokružam ogurki na bježnym struhadle na těnke kolca, cibulu nakrajam na pružki či mjesyčki a potem napchavam do sklenki střydavo ogurki, opčas cebulu až tak do dvuch třetin a mezytym to vždycky posypu solu. Potem to zatižim a bo sem nevjeděla čim, toš sem napustila do přesnidafkovej sklenki vodu a tu sem pak použila jako zatěžovadlo a něcham 2 aš 3 dni při pokojovej teplotě no a pak nigdo nevjěřyl, že tam neni jakysik specijalny tajny nalef, enem ta sul. Pokud se to nesežre všecko ten deň, doporučuju zbytek do lednice. Šak sem řykala - jag zeli, akorat v menšim a tak dluho to někvasi a tak dluho něvydrži. Otbornicy řykaju, že to možu aji ti, co inak ogurki im špatně robja, bo tytok su qašene, take jako gdybyk předem natravene.